sobota, 20 września 2008

fettuccini alfredo

Serdecznie polecam. bardzo szybki przepis na niezłe jedzonko. Mamusia wyjechała do Salonik więc chwilowo zajmuję się gotowaniem obiadków.



makaron fettuccini all'uovo barilla
6 łyżek masła
2/3 szklanki tłustej śmietany
1/2 łyżeczki soli
duża szczypta mielonego białego pieprzu
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 szklanka startego sera parmezan

1. makaron fettuccini ugotować Ok 5min.
2. W dużej patelni rozgrzać masło i śmietanę na dość dużym ogniu. Smażyć, mieszając, aż masło się stopi. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać. Odstawić. Dodawać stopniowo ser, mieszając, aż sos będzie jednolity.
3. Na patelnię wrzucić makaron. Tak smazyc ok 3 min