Uff, studniówka już za mną, więc mogę zacząć jeść - a tym samym piec (w sumie trzeba zawsze skosztować tego co się zrobi:)).. Jako, że dzisiaj tłusty czwartek zacznę od bananów. :P. A tak poważnie - pączki niestety mi się nie udały. Mam pewne przypuszczenia dlaczego, ale jak spróbuję je zrobić jeszcze raz (kiedyś...) i wyjdą to wtedy napiszę moje wnioski. Póki co kupiłam (cudem !!!) pączka w najlepszej warszawskiej cukierni na Chmielnej. Kolejki do tej pączkowej cukierni wyglądają jak te które znam z opowieści o prl-u. Atomówkom udało się jednak jak zwykle cos 'zacwaniaczyc' i tak o to po 5 minutach otrzymalam tę pychotkę (jeszcze cieplutką - mniam). Banoffee pie zainteresowalo mnie tym, ze bylo ulubionym deserem ksieznej Diany, ze to wlasnie ten deser byl znanym american pie i w koncu tym ze byly w tym przepisie zarowno banany jak i czekolada ;). Przepis jak zwykle od Dorotuś - tak jakoś wychodzi...
Składniki:
na spód:
- 85 g rozpuszczonego masła
- 150 g pokruszonych ciastek digestive
- 25 g mielonych migdałów
- 25 g mielonych orzechow
na masę toffi:
- 2 puszki (po 400g) mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez ok 3 h (nalezy co jakis czas dolewac wody)
- 3 dojrzałe banany
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 75 g startej gorzkiej czekolady
- 475 ml kremówki
Zmieszac rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy. Wymieszac i wylozyc masą blachę z papierem.
Piec w 180°C przez 10 minut. Tak otrzymany spód ostudzić.
Kremówkę ubić i przy pomocy szprycy udekorować nią ciacho. Posypać resztą czekolady. Chłodzić kilka godzin
A potem czekać na oklaski i wyrazy zachwytu amatoró słodkiego ;))
2 komentarze:
Podejrzewam, że banoffi ma z milion kalorii, ale sądząc po smakowitym wyglądzie - musi być mniammm!
Cześć mam na imię Daniel jestem z Poznania,i zaskoczę Cię bo pracuje w cukierni od 8 lat.Zwróciłem uwagę na ten ładnie prezentujący się wypiek,jak na amatorkę muszę powiedzieć że nie żle,nie zapomniałaś o cytrynie do bananów ale wprowadził bym małą korektę do tego toffi zbyt dużo czasu zajmuje gotowanie tego mleka,wymienił bym mleko na masę krówka która jest dostępna w sklepach.to na tyle pozdrawiam i powodzenia w dalszych słodkościach.www dino003@ tlen. pl
Prześlij komentarz