poniedziałek, 7 lipca 2008

Sernik waniliowy


Wczoraj moja mama organizowała na działce urodziny. W nowopostawionym mini domku. Nie jest on jeszcze skończony, ale można już z niego korzystać. Z tej okazji przypomniałam sobie o blogu. chociaż na komputerze mam zdjęcia moich tegorocznych mazurków, to przez maturę blog ten bardzo zaniedbałam. Na stole oprócz mięs na grilla, sushi i sałatek pojawiły się 2 ciacha mojego autorstwa. Pierwszym była (niestety niedopadnięta przeze mnie zanim wszyscy zjedli) eksperymentalna zielona pavlova z zieloną japońską herbatą matcha (tu odsylam do przepisu na białą pavlową, który kiedyś wklejałam, do masy białkowej dodajecie 1 łyżeczkę proszku matchy); drugim ciachem był sernik waniliowy z przepisu z kwestiismaku.com. Gorąco polecam. Po obu ciachach nie ma śladu. Oba cieszyły się samymi pozytywnymi opiniami.

Przepis na sernik waniliowy:
Spód:
• 125 g ciastek Digestive
• 50 g masła, roztopionego

Masa:
• 920 g twarogu trzykrotnie zmielonego
• 60 g miękkiego masła
• 225 ml creme fin do ubijania
• 6 jajek
• 1 szklanka pudru
• 2 łyżeczki aromatu waniliowego
• cukier waniliowy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Podawałam z frudżeliną truskawkową.

Wykonanie:
Spód: Dno formy o średnicy 25 cm wyłozylam papierem do pieczenia. Ciastka Digestive rozkruszylam, zmieszalam z roztopionym masłem i wylozylam tym dno formy. Ugniotlam i na chwilę wstawilam do lodówki.
Masa: Twaróg (kupiony zmielony obory) zmieszalam z masłem i śmietanką. Żółtka ubilam z połową cukru. Białka ubilam na pianę , pod koniec dodając druga polowe pudru. Zmieszalam twaróg z żółtkami, aromatem, cukrem waniliowm, proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną, na koniec dodałam pianę z białek.
Masę wylałam na spód. Przykrywamkawalkiem papieru i wstawilam nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieklam rowno 45 minut. Po wystudzeniu wlozylam sernik owinięty folią do lodówki (na całą noc).

1 komentarz:

agatadz89 pisze...

Uwielbiam serniki, a ten wygląda pysznie:)