
Miałam jakis czas temu w domu ricottę i chcialam zrobic z niej sernik. Tylko taki bez mąki i bez masła - zeby nie byl zbyt kaloryczny. Na polskich stronach nie znalazlam ale na wloskich juz owszem. Bylo nawet kilka roznych przepisow. w koncu to ich ser. przepis pochodzi z bloga cavolettodibruxelles. W oryginale przepis jest ze spodem, ale ja chcialam sernik z samego sera. jest bardzo aromatyczny, lekki i pyszny. wbrew obawom latwo odchodzi mimo braku masla
Skladniki:
- ricotta 750g
- 300g cukru
- 6 jaj
- 1 limonka
Ricottę wymieszac na gladko z cukrem. Dodac sok z limonki i jej startą skórkę. Następnie po kolei dodawac jajka. Zmiksowac. Piec w 180st przez 45 minut w naczyniu zaroodpornym. Pozostawic do ostygnięcia. i chlodzic w lodowce minimum 3h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz