sobota, 23 lutego 2008

Sałatka gyros i sałatka cezara

Maluta niby przede wszystkim piecze, ale czasami (zwlaszcza jesli jest na diecie) wyprobowuje takze to czego nie wsadza sie do piekarnika, tudziez do lodowki. Wtedy jesli nie robi sobie omleta czy salatki greckiej wyprobowuje rozne salatki. Sama jako ze nie je mięsa probuje salatek z rybami, serami oraz warzywnych, swoją rodzinę jeśli ma dobry nastrój karmi także tymi z mięsem.
Obie salatki ktore chce tu przedstawic pojawily się w tym roku w naszym sylwestrowym menu. Mi bardzo smakowala cezara, inni zajadali się tą z gyros. Moja rodzinka lubi (nawet bardzo) obie.

Salatka gyros
Składniki

  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • por (niewiele)
  • 6-8 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • pół dużej kapusty pekińskiej
  • 4 łyżeczki przyprawy gyros
  • majonez, ketchup pikantny (użylam helmans) - ok. po pół szklanki

    Przygotowanie:
    Piersi pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Gdy mięso będzie białe dodać przyprawę gyros, mieszac tak by wszystkie kawalki byly w przyprawie. Lekko przestudzic.
    Do kurczak dodać pokrojone w kostkę lub plasterki (jesli ogorki są mniejsze) ogórki , odsączona kukurydzę, pokrojony drobniutko por oraz kapustę .
    Majonez i kechup w proporcjach 1:1 wymieszac. W sumie sosu powinno byc ok 3/4-1 szklanki.
    Wszystko wymieszac. Smacznego!

    Sałatka cezara w wersji z lososiem i anchois
    Skladniki:
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 200g wędzonego łososia pokrojonego w drobną kostkę lub porwanych plastrow
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku zmiażdzone w wyciskaczu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mała puszka filetów anchois drobno posiekanych
  • 2 jajka ugotowane na twardo drobno posiekane
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • pieprz do smaku

    GRZANKI
  • 3/4 bułki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oregano
  • łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    grzanki
    Bułkę po okrojeniu ze skórki ktoimy w kostkę.Wrzucamy do dużej miski, skrapiamy oliwą, dodajemy sól, pieprz, oregano, posypujemy parmezanem.Tak przygotowane pieczywo układamy na blasze.opiekamy je około 20 min we wcześniej nagrzanym piekarniku.
    SOS
    W mikserze mieszamy dokładnie ocet winny, skórkę i sok z cytryny, czosnek, musztardę, filety anchois,jajka,ser i pieprz.Kiedy składniki się połączą, zmniejszamy obrotymiksera do minimum i wlawamy powoli oliwę.Sos miksujemy aż utworzy gęstą,jednolitą pianę. (z tą pianą oczywiscie bez przesady)

    Sałatę rwiemy na małe kawałki, wrzucamy do miski.Dodajemy pokrojonego łososia, grzanki a na koniec polewamy sosem.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Sałatę można posypać niewielką ilością startego sera.

    Pychota! pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy: